Sfaturi si unelte de care ai nevoie intr-un atelier de tamplarie

Din ce in ce mai multi oameni aleg sa isi amenajeze un mic atelier de tamplarie, pentru a se juca cu lemnul masiv si a-si materializa ideile de obiecte.

O rindea electrica, o masa de lucru, o multime de scule de mana si un fierastrau pot parea suficiente pentru amenajarea atelierului. Din pacate nu sunt. Toate aceste scule sunt importante, insa un atelier trebuie sa fie sigur si eficient.

 

Tocmai de aceea, cei de la AtelierulTau.ro recomanda urmarea unei serii de sfaturi extrem de importante.

1. Amenajarea spatiului de lucru

Spatiul de lucru trebuie sa fie suficient de spatios, in asa fel incat toate sculele sa fie bine organizate. Piesa centrala trebuie sa fie bancul de lucru iar in jurul sau este bine sa se afle toate uneltele: circular unghiular, rindea, etc. In felul acesta se poate evita pierderea de timp.

Un atelier de tamplarie are o multime de masinarii electrice care ajuta la eficientizarea lucrarilor. Toate aceste masinarii trebuie sa fie plasate intr-o zona sigura si mai ales sa fie folosite intr-o zona sigura.

Pe langa spatiul propriu-zis de lucru este bine sa existe si un spatiu pentru finalizarea lucrarilor, unde obiectele se lacuiesc, se vopsesc si se lasa la uscat. Acest spatiu trebuie sa fie foarte bine aerisit, deoarece mirosul de lac si vopsea poate fi destul de periculos.

2. Mobilierul din atelier

Cea mai importanta piesa de mobilier este bancul de lucru. Acesta trebuie sa fie voluminos, spatios si este ideal sa fie amplasat la geam. In felul acesta va beneficia de cat mai multa lumina naturala in timpul lucrului.

Langa bancul de lucru trebuie sa se regaseasca un panou pe care pot fi agatate uneltele mai usoare si un dulap pentru elementele mai grele si pentru produsele de birotica (hartii, pixuri, etc). Este bine sa existe cat mai multe spatii de depozitare, insa este indicat ca piesele de mobilier sa fie cat mai minimaliste. Dulapurile din fier, spre exemplu, pot fi foarte convingatoare, deoarece sunt solide, sustin greutati mari si nu ocupa mult spatiu.

3. Uneltele de lucru

Alegerea uneltelor este cea mai dificila parte. Exista mii de variante de unelte si multi mesteri (amatori sau profesionisti) au tendinta de a achizitiona cat mai multe. Un atelier eficient este cel care are cat mai putine unelte si cat mai bune. Nu trebuie sa lipseasca rindeaua electrica, aspiratorul (pentru praf si rumegus), circularul, fierastraul, dalta, masina de gaurit, masina de slefuit sau echipamentele pentru vopsire si lacuire. Toate trebuie sa fie amplasate in locuri usor accesibile, in asa fel incat sa fie la indemana.

Este extrem de important ca atelierul sa fie eficient, insa este si mai important sa fie cat mai sigur pentru cel care lucreaza in el. Tocmai de aceea, pe langa uneltele de lucru trebuie sa existe si echipamente de protectie: o casca de protectie, ochelari, manusi sau alte accesorii care pot evita accidentele reprezinta o investitie inteligenta.