Cum sa amenajezi o baie de mici dimensiuni

Amenajarea unei bai este o activitate aparte fata de amenajarea altor camere din casa, avand in vedere specificul aparte al functiunilor acestei incaperi. Se aseamana cu amenajarea unei bucatarii datorita necesitatii legarii la utilitati precum apa si canalizare. Desi are un rol mai discret si este un spatiu in care nu se petrece mult timp, baia poate sa fie decorata in asa fel incat sa dea o nota de relaxare si optimism.

Inainte de a va apuca de amanajarea unei bai, trebuie sa luati in calcul cateva coordonate. In primul rand (pentru casele noi) analizati gradul de conectare la utilitati. Pentru locuintele vechi, acum este momentul sa analizati eventuale modificari ale traseului tevilor. In al doilea rand, conteaza care este dimensiunea incaperii. Conceptele utilizate intr-o baie mare nu se pot aplica intr-o baie mica, deoarece ar putea duce la o compactare inutila a spatiului la nivel vizual. Este logic, umplerea unei incaperi mici cu obiecte mari de mobilier da o senzatie de aglomeratie si sufocare. Ne oprim de aceasta data asupra bailor mici. In acest registru, elementul principal trebuie sa fie castigarea de spatiu, sau "pacalirea" ochiului prin amenajarea baii in asa fel incat sa dea senzatia de spatialitate.

Incepem cu inceputul. Usa baii ar fi bine sa fie una glisanta sau plianta. In acest mod, nu trebuie sa mai rezervi un spatiu pentru manevrarea ei. Vorbim despre o baie mica si este mare riscul ca la deschiderea usii sa lovesti diferite obiecte. Daca nu se poate, solutia este o usa care sa se deschida spre exterior.

Trecem la acoperirea peretilor si a podelei cu gresie si faianta. Inainte de alegerea placilor, trebuie sa cunoasteti suprafata care trebuie acoperita. Daca ezitati intre doua placi de faianta (sau de gresie) de culori si design diferit, care provin de la fabricanti diferiti, este mare sansa sa tineti in mana doua placi de dimensiuni diferite. Astfel, pentru fiecare placa de alta dimensiune este un alt raport intre numarul de placi si suprafata. Acoperirea peretilor cu faianta pana la tavan este o solutie ce lasa loc de multe interpretari, in functie de preferintele fiecaruia. Practic vorbind, avantajul peretilor acoperiti integral de faianta sta in design si in asigurarea unei impermeabilitati. Dezavantajul sta in costurile pieselor si a manoperei.

Cealalta solutie este reprezentata de placarea cu faianta a peretilor ceva mai sus de inaltimea unui om, sa spunem 2m. Partea de deasupra se poate acoperi cu aceeasi vopsea cu care s-a aplicat pe tavan. Este o solutie mai ieftina si poate da frau liber imaginatiei celor care vor sa marcheze intr-un mod aparte linia de separatie dintre zona de faianta si restul peretelui. De exemplu, diverse modele de placi mici de faianta, drentunghiulare asemenatoare unei plinte, care pot avea modele in culorile faiantei pe care o marginesc.

Referitor la culoarea faiantei si a gresiei, este recomandat pentru spatii mici sa fie alese culori deschise: alb, crem, bej sau galben-pai. Indiferent de culorile selectate, da mai bine daca podeaua este de o culoare mai inchisa decat faianta. Atentie, nu este vorba despre culori inchise, doar de o nuanta mai inchisa. De exemplu, daca faianta este alba, gresia poate si albastru deschis. Culorile deschise dau senzatia de un spatiu mai mare.

La capitolul instalatii sanitare, este bine ca vasul de toaleta sa fie cat mai apropiat - daca se poate chiar incorporat - in perete. Astfel, se economiseste spatiul aflat intre piciorul vasului si perete, spatiul complet inutilizabil. Daca gasiti modele care va atrag, incercati un vas de toaleta fara picior. In plus fata de spatiu, are un design modern.

Daca baia este atat de mica incat nu incape nici macar o cada de baie ci una patrata pentru dus, atunci va recomandam o cabina de dus transparenta. Da senzatia de spatiu, in timp ce una mata (chiar amplasata in colt) pare sa decupere o bucata buna din spatiu.

Pentru a nu ocupa din spatiul si asa restrans, atat vasul de toaleta, cat si lavoarul si cada trebuie sa fie amplasate pe perete. Sub lavoar se poate amenaja un spatiu de depozitare pentru diferite solutii de curatat sau alte obiecte. Pentru a nu ocupa din spatiul podelei, orice alte dulapuri trebuie puse pe pereti. Daca spatiul in care se afla prosoapele inca neutilizate este in baie si nu poate fi mutat intr-un sifonier, atunci un asemenea dulapior trebuie pus la inaltime.

Tot pentru a economisi din spatiu, etajera pe care sunt puse diferite obiecte de uz personal poate lua forma unui dulapior cu oglinda pe usa, amplasat deasupra lavoarului. Astfel, obiectul de mobilier joaca rolul a doua obiecte intr-unul singur.