Beneficiile uleiurilor esentiale

 

Uleiul esential este un extract din compusii aromatici ai unei plante. Tinand cont ca in intreaga lume exista numeroase astfel de surse vegetale diferite, acestea au un numar mare de compusi, cunoscuti sub numele de “uleiuri esentiale”, in functie de arome, culori, forme si marimi. Acesti compusi sunt extrem de concentrati, actiunea lor fiind extrem de puternica.

Deoarece compusii aromatici volatili se misca rapid in aer, vei percepe parfumul cand compusii interactioneaza direct cu senzorii de la nivel cerebral. Cu peste 3000 de tipuri de compusi aromatici volatili descoperiti pana in prezent, este important sa retinem ca acesti compusi determina in mod considerabil beneficiile, aroma si proprietatile fiecarui ulei esential. Datorita unei structuri chimice unice, fiecare ulei esential va varia in functie de specie si planta.



Desi uleiurile esentiale si extractele din plante sunt utilizate de secole, uleiurile esentiale sunt la fel de relevante si in prezent. Datorita tehnologiei, calitatii, puterii si sigurantei îmbunatatite, uleiurile esentiale sunt acum mai accesibile si mai usor de utilizat in viata de zi cu zi. In prezent dispunem de dovezi stiintifice si studii din ce in ce mai numeroase care arata eficacitatea si natura sigura a uleiurilor esentiale la momentul prezent.

Cele mai cautate tipuri de uleiuri esentiale si beneficiile acestora:

      Lamaia: uleiul esential de lamaie este tonic si protector hepatic, si alunga starile de greata;

      Lamaita: uleiul esential de lamaita este antiseptic antifungic si insecticid;

      Eucaliptul albastru: uleiul esential de eucalipt albastru este fluidifiant si expectorant, benefic în afectiunile respiratorii cornice;

      Lavanda: uleiul esential de lavanda este calmant, antispasmodic si cicatrizant;

      Menta piperata: uleiul esential de menta piperata este tonic;

Utilizarea uleiurilor esentiale sub forma de produse bio este recomandata adultilor si copiilor peste 12 ani, de preferat sub indrumarea unui aromoteraput sau a medicului. Respectati intotdeauna modul de administrare si durata tratamentului.

Cateva exemple de produse bio de pe site-ul Nutrieve.ro:

1.    Ulei esential de eucalipt pur bio

2.    Ulei esential de lamaie bio

3.    Ulei esential de lavanda bio

Anumite uleiuri esentiale puternice (scortisoara, cuisoare, oregano, cimbru) se folosesc mereu in asociere cu un ulei esential protector al ficatului (lamaie, rozmarin, ABV, rozmarin comun, eucalipt).

Alegeţi microdifuzoarele care genereaza o difuzare uscata si nu incalzesc uleiurile esentiale.