Acasa pe iaht

Producatorii si importatorii de iahturi spun ca, desi nu exista o cultura a iahtingului in Romania, in momentul de fata sunt in jur de 100 de romani milionari in euro care detin adevarate bijuterii pentru plimbarile pe mare. Sunt ca niste hoteluri plutitoare cu o valoare ce poate varia intre 100 de mii si cateva milioane de euro, iar proprietarii lor sunt oameni de afaceri, politicieni, vedete sau avocati.

Companiile producatoare de iahturi se straduiesc sa tina pasul cu pretentiile milionarilor, luxul fiind pe masura pretului. Pentru a-si atrage clientii nu vin doar cu propuneri de pret tentante, ci si cu noi tehnologii sau avantaje. De exemplu, Caterham Cars, cunoscutul producator de autovehicule sport si Sunseeker International, fabricant de iahturi de lux si-au unit fortele si au lansat o noua ambarcatiune selecta. In luna ianuarie, in cadrul London International Boat Show 2010 (LIBS) a fost prezentat Sunseeker Predator 108 Special Edition, care pe langa cele opt persoane pe care le poate gazdui, plus un echipaj format din alte patru, are capacitatea de a parca in interior si un Caterham Seven. Cu alte cuvinte, daca ajungeti sa ancorati iahtul in Monaco sau St. Tropez aveti la dispozitie si masina pentru plimbarea pe uscat. Desigur ca un asemeanea garaj nu este tocmai un chilipir, pentru ca ar trebui sa scoateti din „buzunar“ suma de 7.1 milioane lire sterline plus alte 12.995 lire sterline pentru sportivul Caterham.

Designerii belgieni din cadrul companiei Emocean au dezvaluit si ei recent conceptul celui mai mare si mai impresionant iaht din lume Project 1000, special creat pentru miliardarii care au reusit sa isi pastreze statutul chiar daca lumea a fost lovita de criza economica. Iahtul a carei valoare se estimeaza la un milliard de dolari ar putea intra in posesia unui fericit miliardar in urmatorii cinci ani, acesta avand posibilitatea sa se bucure de cele mai luxoase interioare, un garaj pentru doua barci de agrement de 30 de metri, un heliport si un hangar pentru elicopter.