Cat de sanatos este aerul conditionat? Ce mituri circula printre utilizatori?

In urma cu cativa ani, aerul conditionat era un moft, pe care foarte putini oameni si-l permiteau. Un aparat de aer conditionat costa extrem de mult, iar optiunile nu erau atat de variate cum sunt astazi.

Astazi, exista zeci de firme care produc aparate de aer conditionat, iar costul este unul modic, comparabil cu cel al unui frigider sau al unei masini de spalat. Din acest motiv, acest aparat a ajuns sa fie prezent in aproape orice casa. Cu toate astea, putini dintre cei care il folosesc stiu toate detaliile despre el, ceea ce a dus la aparitia unui numar mare de mituri.


Cat de sanatos este si care sunt cele mai credibile mituri despre el?

Conform celor de la aer-conditionat.ro, in momentul in care aparatele de aer conditionat au inceput sa fie comercializate la scara larga, numarul utilizatorilor cu probleme la nivelul amigdalelor si urechilor a crescut simtitor. Acest fapt a dus la aparitia mitului ca din cauza curentului creat de aer, apar bolile.

Mitul este total neadevarat, in conditiile in care nu curentul este vinovat, ci bacteriile si virusii care circula prin aer. Atata vreme cat ele exista, aerul conditionat nu face altceva decat sa le imprastie.
Tocmai de aceea, atunci cand se doreste un montaj aer conditionat, este bine sa se tina cont si de calitatea aerului, fiind recomandat o solutie care sa filtreze cat mai bine.

In aceeasi idee, aerul conditionat nu produce nici pneumonii, bronsite sau viroze, ci doar faptul ca filtrele acestuia nu sunt curatate asa cum trebuie.

Un alt mit din ce in ce mai popular este ca aerul conditionat favorizeaza ingrasarea, iar acesta este si demonstrat in America, unde utilizatorii de astfel de aparate au cunoscut o crestere in greutate.

Mitul este pe jumatate adevarat. Dat fiind faptul ca temperatura este mentinuta mereu la un nivel propice pentru organism, corpul nu mai consuma energie pentru a se incalzi sau pentru a se raci, ceea ce inseamna o nevoie mai mica de mancare. Daca se consuma aceeasi cantitate de mancare, este logic sa apara probleme legate de ingrasare.

Care sunt avantajele aerului conditionat?

Cu toate miturile si problemele pe care le genereaza, aparatul de aer conditionat genereaza o multime de avantaje. Acesta asigura un mediu confortabil, reducand riscurile de accidente vasculare pe timpul verii si chiar poate sa filtreze aerul, asigurand un mediu mult mai sanatos si mai placut.

Folosirea aerului conditionate are efect chiar si asupra rinitei alergice, care poate sa fie ameliorata datorita filtrelor. Tocmai de aceea, alegerea aerului trebuie sa se faca si in functie de tipul de filtre pe care acesta le are. Cele de hartie sunt foarte eficiente pentru eliminarea alergenilor.

In ultimii ani, aparatele de aer conditionat au devenit din ce in ce mai flexibile, ajungand nu doar sa raceasca, ci si sa incalzeasca. Astfel, in locuintele in care nu exista incalzire centralizata, acest aparat este cat se poate de bine venit.