5 criterii de care sa se tina cont la alegerea mobilierului pentru copii

Pare simplu, insa nu este! Alegerea mobilierului pentru cei mici poate sa le puna o multime de probleme parintilor, care isi doresc cu siguranta tot ceea ce este mai bun pentru copiii lor. Exista atat de multe idei de dormitoare copii, incat diversitatea poate sa duca la nehotarare. Tocmai de aceea, cei care cauta mobila copii trebuie sa tina cont de o serie de criterii pentru a lua cea mai buna decizie.

 

 Conform specialistilor de la kids-room.ro, cele mai importante criterii sunt urmatoarele:

Varsta copilului

Mobilierul poate sa difere extrem de mult in functie de varsta. Bebelusii si copiii de pana in 3 ani, spre exemplu, au nevoie de mobilier cat mai sigur, cu colturi rotunjite, in timp ce adolescentii trebuie sa aiba un spatiu de studiu, dulapul propriu de haine si o multime de alte facilitati.

Sexul copilului

Este un alt criteriu esential, deoarece in functie de sex pot fi alese culorile si accesoriile. Dormitoarele de fete pot avea elemente cu ajutorul carora acestea sa se regaseasca. Pana la o anumita varsta, rosul, rozul sau movul pot predomina in camera. Dupa ce varsta adolescentei isi face simtita prezenta, multe fete se indeparteaza de stereotipuri, preferand o camera simpla.

In ceea ce priveste dormitoarele pentru baieti, lucrurile sunt ceva mai simple, acestia avand nevoie doar de un spatiu confortabil, o zona de lucru si culori cat mai simple. Desi albastrui este asociat adesea cu baietii, de cele mai multe ori, alegerea copiilor nu este aceasta culoare.

Culoarea pe care o are mobila pentru copii si celelalte elemente din camera

Exista o multime de culori pentru care se poate opta si ceea ce nu stiu multi parinti este faptul ca aceste culori pot sa decida comportamentul copilului. Spre exemplu, rosu ajuta copiii introvertiti, albastrul ii poate linisti pe cei hiperactivi iar rozul poate sa fie destul de suparator, chiar daca multe fetite cred ca il prefera.

Marimea camerei

Dimensiunea camerei este si ea foarte importanta. Tocmai de aceea, inainte de a se decide asupra mobilierului este bine sa se tina cont de cat de mare este camera in asa fel incat sa nu se ajunga la o supra aglomerare de piese de mobilier, insa nici la o camera mult prea goala, care poate sa elimine ideea de confort. 

De regula, camerele copiilor sunt mici, asadar, marea provocare este de a optimiza cat mai bine spatiul. Pentru asta, se pot alege paturi supraetajate sau paturi care se pot rabata, birouri gandite in asa fel incat sa rezolve cat mai multe necesitati si o combinatie de culori care sa ofere senzatia de spatiu.

Parerea celui mic

Nu in ultimul rand, trebuie sa se tina cont de parerea copilului la alegerea mobilierului, deoarece el este cel care il va folosi. Evident, trebuie sa fie suficient de mare pentru a-si da cu parerea si pentru a putea sa emita anumite preferinte.