Banda LED - Unde poate fi folosita si cum poate fi aleasa banda perfecta



In ultimul timp, becurile clasice cu incandescenta au inceput sa fie inlocuite cu becuri led. Avantajele sunt clare in tabara celor din urma, in conditiile in care rezista mai mult si sunt mai prietenoase cu ochiul.


Termenul de LED vine de la Light Emmiting Diodes, varianta de iluminare aparuta abia dupa anul 1960, care este foarte populara astazi datorita avantajului de a oferi o lumina rece, puternica si economica.

 
Evident, pe baza tehnologiei LED s-au dezvoltat mai multe produse cu led interesante, inclusiv banda LED, care poate sa isi gaseasca o multime de utilitati:
  • Este perfecta pentru iluminarea diverselor elemente arhitecturale intr-un mod ieftin si eficient;
  • Poate sa reziste la intemperii si sa fie montata afara. Exista posibilitatea de a monta o banda led furtun sau o banda led siliconata care sa tina departe umezeala de becuri.
  • Poate sa fie folosita pentru ornamentarea brazilor de craciun sau chiar pentru punerea in evidenta a diverselor piese de mobilier.
  • Este o solutie excelenta de iluminare in baluri si cluburi.
  • Poate sa fie folosita pentru tunarea masinilor si dotarea lor cu diverse lumini interesante.
Cum se alege banda led perfecta?

Alegerea unui astfel de produs nu este tocmai usoara. Pentru a se face corect trebuie sa se tina cont de o serie de criterii:

1. Caracteristicile oferite de producator. De regula, cei care comercializeaza benzi LED ofera diverse informatii pentru 1 metru de produs. Aceste informatii se refera la flexibilitatea benzii, la locurile in care poate sa fie montata sau la culoare Este foarte important sa se interpreteze corect informatiile si sa se tina cont de ele.

2. Tipul de banda. Exista mai multe variante din care se poate alege. Se poate opta pentru o banda monocroma sau pentru o solutie RGB. Atunci cand se doreste o solutie multicolora, se va achizitiona o banda LED cu telecomanda care poate sa schimbe nuantele si ofera o experienta foarte interesanta.

3. Modul de alimentare. Este un alt punct esential care poate decide eficienta benzii pentru scopul careia ii este dedicata. Exista trei alternative pentru care se poate opta: banda led 220V, cea de 24V si cea de 12V. Aceste valori se refera la tensiunea de alimentare si este clar ca prima varianta este pentru o utilizare uzuala, in timp ce urmatoarele doua sunt pentru automobile.
 
4. Tipul de LED. In specificatii pot fi descoperite notatii destul de greu de inteles. Spre exemplu, banda LED 5630. Este bine sa se interpreteze corect pentru a se alege banda perfecta. Numarul se refera la dimensiunile cipurilor. Practic, o banda LED 5630 va avea cipuri de 5.6 mm x 2.8 mm. Asta inseamna o iluminare mai puternica.