Tot ce trebuie sa stii cand cumperi un televizor

Alegerea unui televizor potrivit poate fi un proces lung si anevoios, care poate avea ca rezultat un obiect nepotrivit. Adica bani aruncati pe fereastra pentru un televizor mult prea mare sau mult prea mic pentru camera respectiva, sau cu anumite caracteristici de care nu aveti nevoie. Toate brandurile isi prezinta in oferta diferite informatii, cifre peste cifre.

Unele sunt extraordinar de mici, altele fantastic de mari, dar fara sa se precizeze ce reprezinta si ce anume este un avantaj pentru fiecare nevoile fiecarui client in parte.

In ceea ce priveste tehnologia utilizata, alegerea dintre LCD si plasma a fost deja facuta de piata: televizoarele LCD prezinta mai multe avantaje si mai putine dezavantaje decat plasmele. Avantajele care cantaresc cel mai greu sunt consumul mai redus de electricitate si faptul ca nu se strica ecranul in zona in care o imagine se difueaza timp indelungat. In cazul unei plasme, imaginea difuzata indelungat consuma in timp tot gazul celulelor respective, iar rezultatul este o imagine fantomatica in acea parte a ecranului. Cazul cel mai des intalnit este cel al siglelor posturilor tv. De asemenea, plasmele sunt pretentioase in privinta unghiului de vizualizare, in timp ce LCD-urile nu. Nici nu se opune problema achizitionarii unui televizor clasic, cu tub catodic, decat daca vorbim despre bani putini si lipsa totala de interes pentru calitatea imaginii.

Tehnologia s-a dezvoltat, iar LCD este in prezent precursorul tehnologiei LED. LED este net superior LCD, dar preturile sunt considerabil mai mari. Alegerea intre LCD si LED se face in functie de banii disponibili.

Formatul

In materie de format al ecranului, alegerea a fost deja facuta de posturile tv, si anume 16:9. Televizoarele clasice, cu ecran asa-zis "patrat" au in fapt un format de 4:3. Adica usor dreptunghiular, unde proportia dintre laturi este de patru unitati pentru orizontala si de trei unitati pentru verticala. Posturile tv incep, usor-usor, sa treaca in format 16:9, asa ca 4:3 va fi destul de curand de domeniul trecutului. Exista pe piata LCD-uri ieftine in format 4:3, dar nu fac decat sa schimbe tehnologia de la tub catodic la LCD. Pentru a simti o diferenta notabila, este cazul sa eliminati din cautari televizoarele 4:3. In cazul posturilor care inca mai emit in 4:3 situatia nu este o tragedie, deoarece imaginea se poate adapta. Fie apar pe ecran benzi negre ce marginesc in stanga si-n dreapta imaginea transmisa, fie este decupata in extremitatile de sus si de jos, fie imaginea este latita pentru a incapea pe ecran (ceea ce va da un aspect mai mult ilar personajelor de pe ecran).

Diagonala

Urmatoarea alegerea este diagonala. Avand in vedere faptul ca noul televizor va avea o rezolutie cat mai buna, indicele de calculatie utilizat este 3,5. Masoara acasa distanta dintre ochi si locul in care va sta televizorul. Imparte aceasta distanta la 3,5. Valoarea obtinuta este un indiciu al diagonalei televizorului tau, personalizat pentru incaperea cu pricina. Daca nu ai pretentii mari si nu te intereseaza rezolutia, atunci indicele de calculatie este 5. In orice caz, acest rezultat nu este unul batut in cuie, deoarece niciun producator de televizoare nu fabrica ecrane pe dimensiuni din centimetru in centimetru. Daca este vorba despre un apartament de bloc sau un spatiu relativ restrans, televizoarele cu diagonala de 81 cm (32 inchi). Daca spatiul este ceva mai mare, atunci o diagonala de 93 cm (37 inchi) este solutia ideala. Pentru spatii mai mari sau pretentii mai mari puteti lua in calcul televizoarele cu diagonala mai mare de 100 cm.

Rezolutia

Cand vorbim de rezolutie, vorbim despre claritatea imaginii. Iar in cazul televizoarelor, acesta este primul indiciu al calitatii. Rezolutia trebuie sa fie 1920x1080. Nu trebuie sa tii minte atatea cifre, aceasta combinatie este branduita drept "Full HD". In fapt, doar acest format inseamna High definition (HD). Orice alte rezolutii, sau orice alte formule de marketing nu inseamna High Definition. De exemplu, termenul de "HD Ready" prezinta o rezolutie mai mica. Astfel, daca postul tv urmarit, sau filmul de pe blu ray este in format HD, pe nu televizor inscriptionat "HD Ready" vei privi imagini de o calitate inferioara decat cea receptionata. Unii producatori se mai incurca in denumiri si scriu "HD Ready 1080". Daca exprimarile sunt confuze, atunci intereseaza-te ca rezolutia sa fie 1920x1080 si nu negocia.

Contrastul

Abia cand vine vorba de contrast incep sa apara sumele mari, cu multe zerouri. Contrastul reprezinta cat de mare este diferenta dintre albul cel mai alb si negrul cel mai negru. Pentru a avea ceva de calitate, contrastul dinamic trebuie sa fie de minim 5.000:1. O valoare de 10.000:1 este o alegere suficient de buna, iar in prezent suficient de ieftina. Contrastul de peste 50.000:1 este deja necesar in medii profesionale si numai daca se pune in mod special accentul pe contrast. Un contrast dinamic de peste 100.000:1 este practic inutil, avand in vedere ca diferentele perceptibile ochiului uman sunt neglijabile.

Producatorii vorbesc despre contrast dinamic, ci nu despre contrast si atat. Motivul este faptul ca, tehnic vorbind, exista doi termeni tehnici: contrastul dinamic si contrastul static. Intotdeauna contrastul dinamic va avea valori mai mari (prin definitie), motiv pentru care este indicatorul din prezentarile de marketing. Contrastul dinamic reprezinta cat de mare este diferenta dintre extrema albului si cea a negrului, masurata pe o anumita durata in care pe ecran se deruleaza imagini in miscare. Contrastul static reprezinta diferenta dintre alb si negru in momentul in care se da pauza. Indiferent de momentul "inghetat", in imaginea respectiva contrastul static are valori mai mici, de aceea aceste valori nu sunt facute publice in prezentarile de produse. Nu sunt un secret, se pot afla prin contactarea producatorului.

Luminozitatea

Aceasta nu este o problema principala, deoarece oferta din piata este in mare parte asemanatoare. Recomandam o luminozitate de minim 500 cd/m. Orice sub aceasta valoare reprezinta un rabat de la calitate. daca valoarea este de 550, nu te astepta la un castig considerabil in materie de calitate.

Frame rate

Acest indicator reprezinta frecventa cu care imaginile se succed pe ecran. Momentul in care iti doresti sa ai un frame rate mai mare este cel in care se deruleaza imaginea in miscare rapida. Cel mai bun si mai usor de facut test este analiza imaginii inghetate din tmipul unui meci de tenis. Inregistrari de calitate ale meciurilor de tenis se gasesc, iar in timpul acestui sport miscarea mingii de la nu adversar la altul atinge viteze considerabile. Daca pe imaginea inghetata mingea apare ca o dunga, inseamna ca frame rate-ul este mic. Cu cat frame rate-ul este mai mare, cu atat mai clara si mai rotunda se va vedea mingea de tenis.

Exista pe piata televizoare cu un frame rate de 200 MHz, care ofera o calitate recomandata. Un frame rate de 100 Mhz este destul de bun, dar este bun de luat in calcul drept un minim, in cazul in care vreti ceva calitate dar nu dispuneti de prea multi bani. Un frame rate sub 100 MHz nu poate fi considerat bun calitativ.

Consumul

Cu cat televizorul are o diagonala mai mare, cu atat consumul de curent electric va fi mai mare. In cazul unui televizor cu diagonala de 32 inchi, consumul de 100W (mai mult sau mai putin) este normal. Pentru unul de 37 inchi, un consum de 120W este normal. Valori mai mari reprezinta un consum intens. Nu uitati de consumul din perioada in care televizorul este oprit. Un consum sub 2W este recomandat. Pentru valori mai mari, va recomandam sa opriti televizorul de la buton, pentru a-i taia complet alimentarea cu electricitate.

Mufe

Dupa ce stii ce coordonate tehnice trebuie sa aiba viitorul tau televizor, uita-te putin si in spate. Trebuie sa ai maca o mufa HDMI (pentru preluarea semnalului in format HD), cele trei mufe composite (doua cai de sunet stereo si o mufa pentru imagine). In prezent, orice televizor are mufa coaxial, iar cele mai performante au chiar mai multe mufe HDMI, precum si alte tipuri de mufe. Una care incepe sa fie mai des utilizata este cea de monitor, pentru cei care vor sa priveasca pe televizor continut video rulat din computer.

Sunet

In materie de sunet, conteaza o capacitate cat mai mare (masurata in W) si daca se poate cu efect 3D. O solutie mai buna calitativ este filtrarea semnalului de sunet printr-un sistem audio 5.1. Astfel, receiverul este conectat de televizor doar prin cablul ce transmite semnalul video (in cazul mufelor composite). Pentru o mufa HDMI, selectati din meniu doar transmiterea semnalului video. Receiverul este legat de sistemul audio 5.1 prin cabluri composite (fie doua, in cazul receptionarii de sunet stereo - notat 2.0 - fie sase, in cazul receptionarii de sunet surround - notat 5.1). Daca sistemul audio are tehnologia Doly ProLogic II, atunci semnalul stereo (2.0) va fi redat in format 5.1 (sigur, la o calitate inferioara unui 5.1 veritabil).

Alte considerente

Daca esti inarmat cu o lista ce contine aceste coordonate, deja stii ce sa cauti si cu siguranta ca iti vei lua un televizor de calitate care sa intruneasca nevoile tale. Acestea sunt criteriile de baza. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa mai iei in calcul si alte caracteristici. Ultima generatie de televizoare au receptor wireless, ce joaca rolul unui conector fara cabluri. Modele mai scumpe pot oferi servicii de navigare rudimentara pe internet, doar pentru accesarea unor site-uri ce ofera in principal continut video (youtube, dailymotion, eurosport). Timpul de raspuns nu este un criteriu definitoriu, dar o valoare de maxim 5 ms este recomandata. Fiecare producator care se respecta a integrat cate un procesor care imbunatateste imaginea redata. In functie de generatie din care face parte modelul, versiunea si performanta sunt mai mari.