Curatarea unui cazan al unei centrale termice pe lemne

Pentru folosirea economica de combustibili, pastrati camera de ardere impreuna cu canalele de convectie cat mai curate. Frecventa de curatare depinde in principal de intensitatea focului, calitatea combustibilului (umiditatea) si starea cosului de fum. Curatarea camerei de combustie se face prin usa de incarcare, iar camera de convectie se va face prin fereastra de vizitare (in spatele cazanului) dupa inlaturarea capacului respectiv. Indepartati toata cenusa si funinginea dupa deschiderea orificiului de vizitare la tubulatura de fum. Cea mai buna metoda de curatare a coloanelor de convectie este scoaterea de pe suporti, cu incepere de sus. Toata funinginea va cadea astfel in camera de post-combustie. Prin folosirea unui instrument specializat (furnizat cu cazanul), goliti cenusa prin arzator catre camera si apoi cenusar.


Toata procedura de curatare a unui cazan se refera indeosebi la cazanele IRLEH dar se poate aplica si la alte modele de centrale termice pe lemne.

Un fenomen deosebit la cazanele cu combustie pe jos este ca gudronul de la gazele arse se instaleaza pe peretii laterali ai camerii de ardere. Procesul de incalzire nu este afectat in acele zone, astfel ca fenomenul nu deranjeaza functionarea normala a cazanului. Se recomanda curatarea cazanului doar in timpul lucrarilor de intretinere de la sfarsitul sezonului rece. Totus, trebuie realizata periodic la folosirea unui combustibil de o calitate inferioara.

Gudronul gros sau umed de pe peretii laterali indica folosirea unui combustibil prea umed, sau cazanul nu a fost reglat corespunzator, mai ales la temperaturi joase, sau din cauza unui tiraj prea slab (cos de fum infundat). In acest caz verificati etanseitatea burlanului si reglati cazanul corespunzator.