Cum sa alegem placile ceramice?

Natura materialului, culoarea si forma placilor intra in ecuatie cu bugetul, spatiul si stilul incaperii pe care o amenajati.

Marime si stil

- Cele mai uzuale placi de faianta sunt cele de 20 x 20 cm si, in general, sunt aliniate in careu, dar la fel de bine se pot monta si in forma de romb.
- Cu cat placile ceramice sunt mai mici si desenul mai complicat, cu atat incaperea va parea mai obositoare.
- Pentru un interior modern as opta pentru placute de faianta metro style cu forma alungita ca a caramizilor sau pentru mozaicul de sticla.
- Daca ati decis sa combinati mai multe tipuri de faianta, trebuie sa aveti in vedere ca acestea pot avea grosimi diferite.
- Aveti optiunea de a monta faianta cu sau fara bordura. In general, fara aceasta panglica de inchidere, veti obtine un look mai modern.
- Cea mai uzuala marime pentru placile de gresie este de 30 x 30 cm.
- Dimensiunile camerei dicteaza marimea si modelul placilor. Cele de dimensiuni mari sunt mai potrivite pentru pardoselile spatiilor generoase.
- Mozaicul a revenit in lista preferintelor si e foarte sic intr-o baie moderna, ca si gresia a carei textura imita piatra cioplita cu dalta.
- Puteti folosi gresia si pentru placaje verticale, dar niciodata nu folositi faianta pentru pardoseli.

Finisaj

- Daca nu folositi bordura pentru inchiderea ultimului rand de faianta, atunci este necesar un profil special pentru acoperirea cantului.
- Placile ceramice cu finisaj lucios sunt mai potrivite stilului modern decat cele cu finisaj mat.
- Culorile de pamant (din gama teracotta), textura mata sau cu neregularitati, muchiile tesite ale placilor, combinatia de montaj rectangular cu diagonal sunt semne distinctive ale stilului rustic.
- In spatiile umede (spalatorie sau dus) puteti folosi placi din piatra sau imitatie de piatra din motive de siguranta; aderenta lor este un avantaj, dar intretinerea e mai dificila.

Tratarea rosturilor

- Chitul pentru rosturi este disponibil intr-o paleta variata de culori. O optiune este de a trata rostul in tonul placii ceramice. De exemplu o placa albastra de faianta cu rost gri, sau o placa bej cu rost cafeniu.
- Pentru a inviora un spatiu, folositi un chit alb pentru o placa ceramica de culoare inchisa. La incaperile cu trafic intens, e preferabil un rost gri, deoarece albul se va murdari foarte repede.
- Nu folositi pentru chitul de rost culori foarte inchise.
- Intr-un interior urban, minimalist, as opta pentru placi ceramice rectificate (cu muchiile drepte), care se monteaza fara rosturi.

Buget

- In ordinea crescatoare a pretului, materialele pentru placare se aseaza astfel: ceramica, portelan, ardezie, placi calcaroase, marmura, granit. Foarte scump este si mozaicul de sticla in voga de cativa ani.
- Aveti in vedere pretul de montaj. Un model complicat va presupune costuri mai mari decat un montaj simplu in camp continuu.
- Efecte spectaculoase se pot obtine si cu costuri rezonabile. O singura fasie de mozaic de sticla intr-o baie cu faianta comuna o sa aiba un impact vizual deosebit fara sa ingreuneze bugetul.

Cantitate - Cand calculati necesarul de placi ceramice, urmariti reteta:

- Calculati suprafata de acoperit
- Scadeti suprafetele ascunse (sub oglinda, sub dulapuri)
- Adaugati 10 - 15% pentru caderi si pierderi
- Pentru placarea pe diagonala adaugati inca 20%.