Clienti pentru adevaratele case de lux vor exista tot timpul

Interviu cu Irina Schrotter, designer vestimentar

Domeniul imobiliar s-a structurat pe categorii de clienti. Casele de lux mai au cumparatori? Cum ati descrie profilul unui asemenea client?
Nu stiu daca s-a structurat clar pe categorii de clienti pentru ca la noi nu a existat neaparat o legatura intre pretul pe metrul patrat solicitat de un vanzator, calitatea oferita si clasa de cumparatori careia i se adresa. In plus, nici cumparatorii se pare ca nu si-au evaluat foarte bine castigurile preconizate si in nici un caz nu au luat in considerare in ce bani erau platiti. Iar daca ar fi sa vorbim despre casele de lux, oferta e foarte departe de ce se intelege prin asta in tarile civilizate - si aici ma refer la calitatea oferita. Sa fim seriosi, nu putem vorbi de case de lux in zone fara infrastructura sau in zone cu o alta destinatie decat cea rezidentiala. Clienti pentru adevaratele case de lux cu siguranta vor exista tot timpul. Profilul? In perioada actuala este bine sa aiba cash la dispozitie, sa aiba credibilitate pentru a fi creditat de banci, daca este cazul si sa i se faca oferta corecta, ca sa nu spun interesanta. Acum este un moment in care ai de unde alege daca esti in situatia de mai sus.

Cum a influentat criza financiara productia si vanzarea produselor de lux?

Foarte mult...in sens negativ in prima instanta. Acum incepem sa credem ca cine va rezista acestei perioade de criza, va reincepe sa urce mult mai rapid decat in anii trecuti, dar vom fi mult mai putini pe piata. O asemenea selectie insa cred ca era necesara, prea multe produse toxice nu fac bine niciunui domeniu.

Cum credeti ca va evolua piata in anul care urmeaza?

La inceputul anului, adica primele 2 trimestre foarte prost. Din toamna poate ne vom reveni putin. Depinde insa si de masurile politice care vor fi adoptate. România e indiscutabil intr-o situatie delicata generata de dependenta ei de pietele externe. Cred ca trebuie stimulat exportul si aici metode exista destule. Mai cred ca trebuie curaj in investiile pentru infrastructura de care oricum avem mare nevoie si chiar daca statul ar ajunge sa se imprumute, vor trebui facute cu adevarat! Mai cred de asemenea ca trebuie prioritizate clar domeniile de interes pentru urmatorii 5-10 ani si comunicate mediului economic masurile si perspectivele

Cum ati defini dumneavoastra luxul?

Prin calitate - din toate punctele de vedere. Atat!

Designul are o influenta asupra interiorului unui birou? In ce fel?

Designul are influenta in orice domeniu. Este detaliul care face diferenta - dupa care urmeaza restul, mobilier, accesorii,etc. El da definitia intr-o fraza simpla daca e bine facut. Daca nu, poate sa pacaleasca, sa incurce sau sa dea o imagine negativa, in cazul de fata unui interior.

Cum ar trebui sa arate un office de lux?

Stilul minimalist mi se pare potrivit, deci simplu si rafinat in acelasi timp.

Cum ati descrie in cateva cuvinte biroul dumneavostra?

Simplu. Peretii sunt gri-argintiu, mobilierul din lemn de cires combinat cu wenge, iar la capitolul accesorii am preferat o combinatie de inox cu lemn. As putea sa mai mentionez scaunele din piele naturala, mocheta pe jos si o lumina galbena.

Care sunt obiectele de care nu v-ati desparti la birou?

Fotografiile care imi sunt dragi si florile.

Care credeti ca vor fi tendintele in amenajarea caselor din Romania in anii urmatori?

Amestecate si fara prea mult stil sau personalitate. Este necesara obtinerea unei identitati proprii si stabilirea unor criterii de bun gust. In casele de la noi nu prea te simti acasa – esti ori in muzeu, ori in bazar.

Exista un loc in care va place sa va petreceti timpul, poate legat de un stil anume de amenajare, un oras preferat? Care sunt acestea?

Imi plac interioarele englezesti si imi mai plac soarele si marea. Deci nu le pot avea pe amandoua in acelasi timp. In rest imi place sa imi petrec timpul cu oamenii dragi mie, restul conteaza mult mai putin.