Abordarea eficienta a spatiilor de birouri

Interviu cu Sergiu Oprescu, Presedinte Executiv Alpha Bank Romania

Care sunt cladirile ideale de birouri: “zgarie-norii” din metropolele asiatice sau palatele reconditionate ale Europei?

Am o abordare economica, de eficienta, si din aceasta perspectiva as miza pe cladirile turn. Functionalitatea cladirii este mult mai mare. Ai un open space pe care poti sa il partitionezi in functie de nevoile sau de stilul de business, si, implicit, o mai mare functionalitate ce poate genera mai multe formule.

Pentru o banca in mod particular, ce tip de cladire credeti ca e mai potrivit? Cladiri cu multe suprafete vitrate sau vile vechi cu interior modern?

Pentru o banca comerciala, cred ca o cladire moderna de tipul acesta (n.r. turn) este mai potrivita, pentru ca un open space asigura o mai buna legatura inter-departamentala. In plus, in momentul in care clientul intra intr-o astfel de cladire vede tot, ii vede pe angajatii bancii cum lucreaza, de fapt, si, prin prisma transparentei are un sentiment de apropiere pentru ca nu este ceva ascuns prin diverse coridoare sau incaperi mai micute.

Care credeti ca este centrul de afaceri al Bucurestiului, geografic vorbind?

In principal, cred ca zona de nord se dezvolta ca centrul economic al Bucurestiului si vedem ca din ce in ce mai multe societati comerciale mari si-au cautat sediile de birouri in partea aceea a Bucurestiului. Noi am fost printre primele companii, in anul 2000, care au venit in aceasta zona. Atunci, singura constructie de inaltimea aceasta, de 12 etaje, era chiar cladirea Neocity Tower 1, in care ne aflam si acum. Intre timp s-au mai construit si altele in jurul nostru, dar in mod cert nordul inca se dezvolta. Exista, insa, o bipolaritate a Bucurestiului, aglomerarea de spatii comerciale din nord nu elimina importanta polului economic din chiar centrul capitalei, din zona Bancii Nationale.

Care sunt recomandarile Dumneavoastra pentru cei care doresc spatii de birouri de lux, de clasa A. Sa le construiasca, sa investeasca in asa ceva sau sa inchirieze?

Tine foarte mult de modelul de business al fiecarei societati comerciale. Pentru un business pe termen lung, poate fi potrivita solutia achizitionarii. Pentru ca, economic vorbind, se traduce in eficientizare. Pe de alta parte, o chirie este o forma mai flexibila de administrare a costurilor, mai ales in perioadele de crestere, cand este dificil de estimat necesarul de spatiu. Inchiriind, iti pastrezi optiunea libera de a te muta de fiecare data cand, datorita miscarilor pietei, ai ajuns la o dimensiune care nu mai este acomodata confortabil. Si noi, in perioada noastra de expansiune, am schimbat mai multe locatii, referindu-ma aici la toate subsidiarele grupului, nu numai Centrala. In final ajungi intr-o zona de stabilitate, intr-o zona de platou, in care afacerea ta are o anumita dimensiune si se pastreaza constant.